Zoeken
  • Esther Teunissen

Welk verband mijn werk als Holacracy coach heeft met het oprichten van een eigen school

Het hart van mijn werk ligt in (radicaal vernieuwend) onderwijs. Mijn twee kinderen van 11 en 9 gaan al hun hele leventje naar een democratische school. Dat is een school waar ze niet in klassen zitten en baas zijn over hun eigen hoofd en lijf. Ze volgen geen verplichten lessen en leren gebeurt altijd en overal. Er zijn geen juffen of meesters die hun zeggen wat ze moeten doen. En ook geen curriculum of vooropgezet plan dat dat voor ze bepaalt. Wanneer een kind een kans ziet of iets wil veranderen in de school, kan deze een motie indienen. Er is coaching, aanbod en een inspirerende gemeenschap waar de kinderen vrij kunnen bewegen.


Ieder kind ontwikkelt zich. Ieder kind is zelfsturend. Mits de het systeem en de omstandigheden daartoe zijn ingericht. Vervang 'kind' voor 'mens' en voilà.


Ik heb met verbazing gekeken naar de worstelingen van mensen in organisaties. Ik heb mij verwonderd over de grote moeite die het ons in het bedrijfsleven lijkt te kosten om besluiten te maken, ondernemend te zijn en je eigen energie te volgen. Er zijn zoveel ingewikkelde lagen en structuren waar mensen letterlijk en figuurlijk in vastraken. En ik heb ook gezien hoe jonge kinderen op een democratische school met gemak uitspreken wat hun behoefte is, wat ze nodig hebben en doen wat ze te doen hebben. De gigantische kloof tussen deze twee situaties, tussen kind en volwassen, beide in een ander systeem, is de vurige rode draad in mijn zogenoemde carrière.


Holacracy is voor mij een methode om dit eigenaarschap, deze authenticiteit en deze kracht weer terug te brengen in mensen en organisaties. Dat is wat ik in het hier en nu te doen heb. En tegelijkertijd hebben we meer vernieuwend onderwijs nodig, dat ervoor zorgt dat kinderen hun persoonlijke leiderschap en authenticiteit überhaupt niet kwijt raken in de eerste plaats. Hartgedragen onderwijs.


Dat is de reden waarom ik samen met twee andere initiatiefnemers een eigen school ben gestart. Over een aantal weken komt ons gebouw vrij en gaan we de eerste fase in: de plek en de school, samen met de kinderen opbouwen en inrichten.5 keer bekeken0 reacties